top of page

Entrevista a Gema Climent

 

 

 

Alguns articles de premsa et defineixen com "la investigadora basca" És això correcte?

És correcte perquè l'empresa és basca i tot el recorregut investigador s'ha fet al País Basc. Encara que jo vaig néixer a València, a Sagunt concretament fa 46 anys, he passat ja gairebé mitja vida al País Basc.

 

¿Abans de desplaçar-te al País Basc tenies una altra feina a València relacionat amb el teu projecte actual?

Vaig acabar la llicenciatura i vaig venir, tot just vaig tenir temps per fer coses allà professionalment excepte el projecte de fi de carrera en atenció al menor de la Generalitat i alguns mesos vaig treballar en rehabilitació del pacient alcohòlic a Quart de Poblet. El que sí és cert és que mentre estudiava vaig dedicar  gairebé 4 anys del meu temps lliure i l'estiu a treballar a la Federació Valenciana de Discapacitats, organitzant activitats de temps lliure i oci. Aquesta sÍ que la considero una gran experiència per al meu projecte actual i ho va ser per a la meva vida professional posterior, entendre la diversitat cognitiva i el diferent processament del cervell humà, tant quan té una afectació cognitiva com els "normals" o neurotípics com en diem nosaltres.  

​

Has viscut en altres llocs?

En sis o set llocs a València i uns altres quants al País Basc, però no fora d'aquí.


Perquè vas decidir anar-te a viure al País Basc?

Pel que moltes vegades ens vam canviar de lloc: per amor.

Vas estudiar Psicologia i et vas especialitzar en neuropsicologia, com vas decidir finalment dedicar-te a projectes tecnològics?

En realitat és la tecnologització de l'avaluació neuropsicològica el que fem, encara que soc molt aficionada a aspectes tecnològics i fins i tot vaig cursar diverses formacions de programació i tecnologia, feia pàgines web, programava, pràcticament era el meu oci a més de la lectura.


On vas fer els teus estudis?

La llicenciatura a València, l'especialització en diferents llocs, la d'infantil a la Universitat de la Rioja i la de neuropsicologia a la UAB.

​

Com a dona, t'ha sentit alguna vegada exclosa d'aquesta professió? Penses que ho has tingut més difícil?

Crec que és més complicat per la falta de referents i pels obstacles a la conciliació familiar, en general, i en particular perquè encara que en les nostres professions siguem més dones els referents segueixen sent homes. De vegades es diu, i estic d'acord, que en les enginyeries hi ha poques dones i per això no destaquen, cal fomentar en els nens l'accés a carreres tècniques, però no oblidem que en medicina, pedagogia, psicologia ... sóm moltes més dones que homes i no obstant això, ells continuen sent els referents, el que ens diu que no només és un problema de nombre.


Hem llegit una mica sobre '' Monité '', és un sistema educatiu que serveix per detectar l'assetjament escolar a les aules i ens sembla molt interessant i molt bona idea. Com se't va ocórrer? Com has aconseguit fer-ho? T'has inspirat per algun cas proper?

Volíem educar amb videojocs, perquè ens sembla una tecnologia i una eina per formar en continguts boníssima per als nens, i volíem també fer una educació preventiva, de 6 a 11 anys, quan els nens i nenes encara no tenen molt clar el que és el bullying però sí que comencen a tenir conductes no empàtiques amb els seus iguals, un altre dels motius era no oferir-los un aprenentatge explícit del què passa quan es fa mal a una altra persona sinó explicar-los una espècie de conte interactiu on ells i elles creessin un personatge amb el qual poder treballar després a classe. Una darrera idea que vam tenir és que ens som especialistes a explicar històries, per això plantegem que fos un escriptor de literatura infantil el qual ho fa, Daniel Nesquens. Vam proposar el programa complet a un Projecte Avança de ministeri i ens van concedir el finançament per fer-ho perquè són projectes molt cars i arriscats.


Pensem que Monité seria una aplicació interessant per tindre al nostre institut. Què és necessitaria per accedir a ella?

Monité es pot comprar per la web https://monite.org/adquirir/ o pels nostres distribuïdors: Tea Edicions, EOS, Rehasoft, Psikolan o Psymtec

 

Sabem que vas ser finalista al '' Premi Dona Innovadora '' de la Comissió Europea. Com et vas sentir amb aquesta nominació? Ha canviat molt la teva carrera després d'això?

Crec que sí que ha canviat perquè se m'ha donat molt a conèixer i això ha permès apropar-nos més als nostres clients i que els professionals valorin el que fem. El que faig és molt innovador i que t'ho reconeguin és important, ja que trenques moltes maneres de fer les coses i penetrar en un mercat trencant models i disciplines no és fàcil.

​

L'empresa la vas crear el 2008, però el moment de la realitat virtual va arribar al 2016. Com es va mantenir l'empresa en aquest sector durant vuit anys? Com vas aguantar tant?

Aquesta pregunta me la segueixo fent cada dia, encara em costa creure-ho però ho hem aconseguit, però bàsicament es deu a tres factors: hem fet  altres coses com productes a mida, etc per poder aguantar; hem superat la incertesa, ja que el 2015 hi va haver un salt de tecnologia i de tenir només un proveïdor que va abandonar  la venda de les seves ulleres i ens vam quedar 8 mesos sense poder vendre, fins que va aparèixer Samsung crèiem que era la fi de l'empresa. La tercera part important són els que anomenem early-adopters, els compradors innovadors com nosaltres que encara que la tecnologia no estigui avançada o sigui més car que la resta decideixen apostar pel futur. Vam tenir molts professionals que van fer aquest gran salt, abans els vaig conèixer amb nom i cognoms, ara ja no perquè s'han multiplicat per deu, però sempre agrairem la seva confiança.


De les primeres aplicacions que vau dissenyar va ser e-Mintza. En què consisteix? Actualment, encara s'utilitza?

Va ser un dels productes a mesura que vam fer, per Fundació Orange amb la col·laboració de Joaquin Fonts.

Va ser un èxit http://www.fundacionorange.es/aplicaciones/e-mintza/

Encara es pot descarregar gratuïtament.


Hi ha molts tipus d'autisme. Com aquesta aplicació pot ajudar a tots?

En realitat és un comunicador, per tant encara es dirigeixi a nens amb autisme pot ser utilitzat davant de qualsevol limitació de la comunicació. Es va orientar el seu ús i va fer una prova per a nens amb problemes de comunicació en Gautena (Associació Gipuzkoanan d'Autisme) i sí que té una direcció més orientada cap a aquest col·lectiu, però com bé dieu, no a un tipus de patologia en particular.

​

Altre dels teus productes és un test digital per diagnosticar el TDAH. On s'ha utilitzat?

AULA s'usa ja en més de 20 països i el fan servir més de 400 clients, a més d'uns 30 grups de recerca, és un test de realitat virtual per avaluar els processos atencionals, quan aquestes funcions cognitives estan afectades s'inclou per descomptat el TDAH però també moltes altres, ara mateix hi ha una adaptació del test als col·legis que es diu Aula School i que ajudarà els docents a saber quins perfils atencionals té els seus alumnes per poder treballar millor amb ells i atendre més a la diversitat cognitiva a les aules.

​

Un dels dissenys sembla que hagi tingut més repercussió són les ulleres de realitat virtual amb el programari Illa Calma. Ens pots explicar quin tipus d'imatges apareixen? Com pot ser que aquestes imatges relaxin al pacient? En quins camps s'ha utilitzat?

Illa Calma és un programari per a distracció activa, no per relaxació. La distracció activa és una tècnica molt estudiada que li permet a la persona evadir-se davant d'una situació ansiògena o estressant com pot ser el dentista o alguna intervenció mèdica, un tractament dolorós o molest, etc .

S'usa en aquests casos i l'entorn és relaxant perquè no podem posar més nerviosa la persona, ni li provoca més activitat mental (com seria el cas d'altres videojocs més estimulants) però la clau està en què s'han de fer accions i se sol·licita l'atenció de la persona, el que permet que no presti tanta al seu procés. És també la diferència amb una pel·lícula, la persona pot no prestar-li atenció. En el cas d'illa calma, la distracció és el que preval com a tècnica cognitiva.


Un dels videojocs que més ens ha interessat serveix per prevenir la violència masclista entre la gent jove '' Gazteak Berdintasunean 2.0 ''. Quin és el seu contingut? Com a estudiants d'institut, com ens podria interessar?

Gazteak va ser un altre producte a mida per Emakunde, l'Institut Basc de la Dona, es pot treballar amb els adolescents després de jugar a aquest joc, igual que amb Monité. Podeu sol·licitar que us ho activin i jugar al joc i utilitzar les fitxes de suport. És gratuït.


En tots aquests anys lluitant per consolidar una empresa, quin moment destacaries? De quin producte n'estàs més orgullosa?

Encara que li tinc molt d'afecte a tots, estic molt il·lusionada amb els que començarem a comercialitzar ara: avaluació de processos atencionals, memòria i funcions executives en adults. Els quatre tests estan dins el projecte VRMIND pel qual la Unió Europea ens dona suport com a empresa innovadora. El programa de dos anys consisteix en la migració de cada un d'ells a la plataforma de SAMSUNG GEAR VR, l'execució dels estudis pilot (requisit previ per dur a terme els estudis normatius i clínics) en col·laboració amb col·laboradors internacionals rellevants i l'elaboració d'estudis clínics amb validacions regionals independents a Europa, USA i Amèrica Llatina en col·laboració amb facultatius rellevants i col·laboradors en aquestes regions. Creiem que aquests tests van a revolucionar l'avaluació neuropsicològica perquè aportaran dades molt importants sobre com funciona el nostre cervell, quan estem sans i quan emmalaltim.


Després de tant d'èxit en la teva vida professional, has tingut temps per dedicar-te a la teva vida personal?

Els últims anys ha estat més complicat però sempre intento mantenir períodes de descans i d'esbarjo, la meva família sempre m'ha recolzat molt i vam viure l'empresa també com un projecte comú, ja que en part és una forma de fer alguna cosa diferent pels altres també, i així intentem veure-ho, és un projecte professional que de vegades es converteix en vital.


A què dediques el teu temps lliure?

M'agrada molt llegir i procuro fer-ho sempre que puc, no tant com abans però ho gaudeixo molt. Com sempre m'ha agradat estudiar i investigar i gaudeixo amb el que faig moltes vegades és inevitable que segueixis pensant en l'empresa. Ens dediquem a l'estudi de la conducta humana, és difícil no veure el teu objecte d'investigació en qualsevol lloc, per això de vegades quan algun llibre m'inspira coses per a l'empresa he de triar entre deixar-ho per al treball o treballar a casa. Aquest any m'he proposat fer algun treball manual.

bottom of page